Moje przepisy na podróż: Najlepsze Pasty na kanapki

5,910

Pasty na kanapki – rozwiązanie idealne

Wybierając się na wycieczkę, każdy z nas ma swoje niezawodne sposoby, na przygotowanie jedzenia na wyprawę. Niezwykle popularne są zawsze kanapki na podróż.

Jeśli znudziły nam się tradycyjne dodatki do chleba w postaci sera bądź wędliny, mam dla was propozycję zrobienia przepysznych specjałów, którymi są pasty na kanapki. Kiedy jesteśmy poza domem i bardzo zgłodniejemy, smakują wyśmienicie.

PASTA JAJECZNA Z PAPRYKĄ

Składniki na każde 1 jajko:

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki;
  • 1 młoda cebula ze szczypiorkiem (lub ewentualnie 1 mała cebula);
  • 1 łyżeczka masła ekstra;
  • ⅓ zielonej papryki;
  • sól do smaku.

Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut. W tym czasie kroimy drobniutko cebulę i zieloną paprykę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, siekamy, wkładamy do salaterki, solimy. Posypujemy zmieloną papryką oraz posiekanymi cebulą, szczypiorkiem i zieloną papryką. Mieszamy wszystko widelcem, na końcu dodajemy masło.

PASTA Z SERA SZWAJCARSKIEGO

Składniki:

  • 20 dkg sera szwajcarskiego;
  • 10 dkg masła;
  • 2 ugotowane na twardo żółtka;
  • 3 dkg musztardy;
  • sól do smaku.

Ser zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Dodać przetarte żółtka, masło, musztardę. Posolić do smaku. Utrzeć wszystko na pulchną masę, mikserem na wolnych obrotach.

PASTA Z RYBY WĘDZONEJ

Składniki:

  • 20 dkg ryby wędzonej (np. dorsza lub makreli);
  • 10 dkg masła lub margaryny do pieczywa;
  • 2 ugotowane na twardo żółtka;
  • 1 cytryna;
  • sól do smaku.

Z ryby należy zdjąć skórę i wyjąć ości. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, razem z utartymi żółtkami. Dodać masło i sok z cytryny, posolić. Następnie utrzeć mikserem na wolnych obrotach na pulchną masę.

PASTA Z SERA TOPIONEGO

  • 3 serki topione;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 łyżki śmietany;
  • słodka, mielona papryka;
  • łyżka posiekanego koperku;
  • łyżka posiekanego szczypiorku;
  • sól do smaku.

Ser utrzeć mikserem na wolnych obrotach, dodawać powoli masło, na końcu śmietanę. Wyłączyć mikser, dodać koperek, szczypiorek, mieloną paprykę i sól, dokładnie wymieszać łyżką.

PASTA TWAROGOWO-OGÓRKOWA Z POMIDORAMI

  • 25 dkg twarogu, najlepiej półtłustego lub tłustego;
  • 200 g śmietany 18%;
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2 średnie gruntowe;
  • 3 łyżki koperku;
  • 2 łyżki szczypiorku;
  • 2 pomidory;
  • sól do smaku.

Ser zmiksować ze śmietaną. Ogórek opłukać obrać, pokroić na cienkie plasterki, a te z kolei na ćwiartki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Do zmiksowanego twarogu dodać pokrojone ogórki i pomidory, koperek, twarożek i sól. Dokładnie wymieszać. Pasta doskonale smakuje również wtedy, gdy dodamy do niej kilka posiekanych rzodkiewek.

Kiedy pasty na kanapki zrobione, walizka i jedzenie na podróż spakowane, możemy wyruszać. Szerokiej drogi i smacznego!


Jeśli wybierasz się na wycieczkę, odwiedź stronę Nocleg.pl i znajdź najlepsze noclegi w Polsce i Europie. Szukasz inspiracji? Zobacz także mój przepis na placek po węgiersku.