Moje przepisy na podróż: Najlepsze Pasty na kanapki
Pasty na kanapki – rozwiązanie idealne
Wybierając się na wycieczkę, każdy z nas ma swoje niezawodne sposoby, na przygotowanie jedzenia na wyprawę. Niezwykle popularne są zawsze kanapki na podróż.
Jeśli znudziły nam się tradycyjne dodatki do chleba w postaci sera bądź wędliny, mam dla was propozycję zrobienia przepysznych specjałów, którymi są pasty na kanapki. Kiedy jesteśmy poza domem i bardzo zgłodniejemy, smakują wyśmienicie.
PASTA JAJECZNA Z PAPRYKĄ
Składniki na każde 1 jajko:
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki;
- 1 młoda cebula ze szczypiorkiem (lub ewentualnie 1 mała cebula);
- 1 łyżeczka masła ekstra;
- ⅓ zielonej papryki;
- sól do smaku.
Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut. W tym czasie kroimy drobniutko cebulę i zieloną paprykę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, siekamy, wkładamy do salaterki, solimy. Posypujemy zmieloną papryką oraz posiekanymi cebulą, szczypiorkiem i zieloną papryką. Mieszamy wszystko widelcem, na końcu dodajemy masło.
PASTA Z SERA SZWAJCARSKIEGO
Składniki:
- 20 dkg sera szwajcarskiego;
- 10 dkg masła;
- 2 ugotowane na twardo żółtka;
- 3 dkg musztardy;
- sól do smaku.
Ser zetrzeć na drobnej tarce do warzyw. Dodać przetarte żółtka, masło, musztardę. Posolić do smaku. Utrzeć wszystko na pulchną masę, mikserem na wolnych obrotach.
PASTA Z RYBY WĘDZONEJ
Składniki:
- 20 dkg ryby wędzonej (np. dorsza lub makreli);
- 10 dkg masła lub margaryny do pieczywa;
- 2 ugotowane na twardo żółtka;
- 1 cytryna;
- sól do smaku.
Z ryby należy zdjąć skórę i wyjąć ości. Następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, razem z utartymi żółtkami. Dodać masło i sok z cytryny, posolić. Następnie utrzeć mikserem na wolnych obrotach na pulchną masę.
PASTA Z SERA TOPIONEGO
- 3 serki topione;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki śmietany;
- słodka, mielona papryka;
- łyżka posiekanego koperku;
- łyżka posiekanego szczypiorku;
- sól do smaku.
Ser utrzeć mikserem na wolnych obrotach, dodawać powoli masło, na końcu śmietanę. Wyłączyć mikser, dodać koperek, szczypiorek, mieloną paprykę i sól, dokładnie wymieszać łyżką.
PASTA TWAROGOWO-OGÓRKOWA Z POMIDORAMI
- 25 dkg twarogu, najlepiej półtłustego lub tłustego;
- 200 g śmietany 18%;
- 1 ogórek szklarniowy lub 2 średnie gruntowe;
- 3 łyżki koperku;
- 2 łyżki szczypiorku;
- 2 pomidory;
- sól do smaku.
Ser zmiksować ze śmietaną. Ogórek opłukać obrać, pokroić na cienkie plasterki, a te z kolei na ćwiartki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Do zmiksowanego twarogu dodać pokrojone ogórki i pomidory, koperek, twarożek i sól. Dokładnie wymieszać. Pasta doskonale smakuje również wtedy, gdy dodamy do niej kilka posiekanych rzodkiewek.
Kiedy pasty na kanapki zrobione, walizka i jedzenie na podróż spakowane, możemy wyruszać. Szerokiej drogi i smacznego!
Jeśli wybierasz się na wycieczkę, odwiedź stronę Nocleg.pl i znajdź najlepsze noclegi w Polsce i Europie. Szukasz inspiracji? Zobacz także mój przepis na placek po węgiersku.